Slik virker høyttrykk vanntåke

En brann kan bare brenne, dersom alle sidene i branntrekanten er tilstede. Derfor kan vi si at alle brann-slokkesystemer virker ved å fjerne en av sidene.

Eksempelvis virker tradisjonelle sprinkleranlegg ved å kjøle brannen ned, mens gasser som CO2 kveler brannen ved å fjerne oxygenet.

Vantåke virker både ved å kjøle brannen ned og ved å kvele brannen når vanntåken omdannes til damp. Vi sier at vanntåke angriper brannen fra to sider.

Vanntåke er millioner av ørsmå vanndråper, som lages ved å bruke høyt trykk til å presse vannet gjennom ei dyse. Disse vanndråpene fordamper hver for seg mye raskere enn store dråper ved kontakt med varme (brann). På denne måten opptas energien i brannen raskere enn ved tradisjonelt sprinkler. Dette kjøler brannen kraftig.

Når vanndråpene fordamper utvider de seg ca 1700 ganger. Dette fortrenger oxygenet, og brannen kveles.

Resultatet er at vanntåke slokker en brann ved å bruke bare 10-15% vann i forhold til de tradisjonelle sprinkleranleggene.


Kort om Vekos

Vekos er markedsledende i Norge på høytrykk vanntåke slokkeanlegg. Siden år 2000 har vi levert høytrykk vanntåke slokkeanlegg til passasjerskip og senere i bygninger. Les mer

  • +47 33 14 00 20
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Skreppestad Næringspark, 3261 Larvik